Poznaj Najważniejsze Punkty Odżywcze Ważne W Rybach

Poznaj Najważniejsze Punkty Odżywcze Ważne W Rybach

28 kwietnia 2020 0 przez sex Masterka

Poznaj Najważniejsze Punkty Odżywcze To W Rybach Świeże ryby – szczególnie te ciężkie i morskie (łosoś, śledź, makrela), ale także hodowlane (pstrąg, karp) – obfitują w witaminy, mikroelementy też inne elementy odżywcze. Które spośród nich kosztować i dlaczego? Poznaj powody, dla których warto urozmaicić jadłospis, przychodząc do niego ryby morskie i słodkowodne.

Poznaj Najważniejsze Punkty Odżywcze To W Rybach

Spożycie ryb w Polsce – mimo coraz wyższej otwartości na kolejne smaki, a i rosnącej świadomości zdrowego odżywiania – jest zazwyczaj małe. Statystyczny Polak wypija ok. 13 kg ryb rocznie, podczas gdy Japończyk blisko pięć razy więcej. Dietetycy zalecają, aby jeść ryby nawet 2-3 razy w tygodniu – ze powodu na ich cenę zdrową i prozdrowotną. Jakie elementy można odnaleźć w rybach?

Kwasy omega-3
W rybach morskich te są m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Zjawisko tych kontaktów na układ ludzki jest nie do przecenienia: zacząwszy od pozytywnego pomysłu na wspomaganie rozwoju układu nerwowego, poprzez łagodzenie stanów zapalnych, przeciwdziałanie miażdżycy i zakrzepom, aż po regulowanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we natur. Coraz częściej zbliża się kwasy omega-3 z działaniem antydepresyjnym, i nawet z profilaktyką nowotworów.

Mikro- i makroelementy
W rybach znajdziemy m.in.:

fosfor (bierze start w procesach regeneracyjnych),
selen (ma życie antyoksydacyjne i zapobiega komórki przed działaniem wolnych rodników),
jod (wspomaga normalne działanie tarczycy),
fluor (pyta o stan kośćca i zwiększa zęby).
Dodatkowo w ciele ryb te są witaminy: A, E i C. Stanowi ono ponad bogate źródło witaminy D, jaka stanowi szczególnie obowiązująca w życiu homeostazy organizmu, dba o jego wytrzymałość również wynosi układ z ważną czynnością układu hormonalnego.

Potrzebne białka i aminokwasy
Mięso ryb dzieli się dużą ilością białka oraz lizyny, cysteiny i metioniny, czyli aminokwasów niezbędnych ludzkiemu organizmowi, i poprzez niego niewytwarzanych. Prezentują się wysoką strawnością również są przyswajane w niedaleki 90%. Uważa wtedy potrzebny pomysł na ogólny stan odżywienia organizmu – i przy tym wpływa budowę mięśni, produkcję kolagenu, poprawia koncentrację.

zobacz również Poznaj najważniejsze składniki odżywcze obecne w rybach