Poznaj Najważniejsze Czynniki Odżywcze Obecne W Rybach
28 kwietnia 2020Poznaj Najważniejsze Czynniki Odżywcze Te W Rybach Świeże ryby – często te tłuste i morskie (łosoś, śledź, makrela), ale też hodowlane (pstrąg, karp) – obfitują w witaminy, mikroelementy też inne czynniki odżywcze. Które spośród nich jeść i dlaczego? Poznaj powody, dla których warto urozmaicić jadłospis, wprowadzając do niego ryby morskie i słodkowodne.
Poznaj Najważniejsze Czynniki Odżywcze Te W Rybach
Spożycie ryb w Polsce – mimo coraz popularniejszej otwartości na następne smaki, a ponadto rosnącej świadomości zdrowego odżywiania – jest zawsze małe. Statystyczny Polak zjada ok. 13 kg ryb rocznie, podczas gdy Japończyk blisko pięć razy więcej. Dietetycy zalecają, aby jeść ryby nawet 2-3 razy w tygodniu – ze powodu na ich zaletę wartościową i prozdrowotną. Jakie elementy można wyszukać w rybach?
Kwasy omega-3
W rybach morskich obecne są m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Sprawianie tych kontaktów na układ odpowiedni istnieje nie do przecenienia: rozpocząwszy od pozytywnego wpływu na działanie rozwoju układu nerwowego, poprzez łagodzenie stanów zapalnych, przeciwdziałanie miażdżycy i zakrzepom, aż po regulowanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we natury. Coraz częściej instaluje się kwasy omega-3 z życiem antydepresyjnym, i nawet z profilaktyką nowotworów.
Mikro- i makroelementy
W rybach znajdziemy m.in.:
fosfor (bierze wkład w procesach regeneracyjnych),
selen (jest służenie antyoksydacyjne i pomaga komórki przed działaniem wolnych rodników),
jod (wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tarczycy),
fluor (dba o stan kośćca i rozwija zęby).
Dodatkowo w mięsie ryb obecne są witaminy: A, E i C. Ma ono i dobre źródło witaminy D, jaka stanowi szczególnie istotna w życiu homeostazy organizmu, pamięta o jego wytrwałość również bierze kontrakt z dobrą pracą układu hormonalnego.
Potrzebne białka i aminokwasy
Mięso ryb wyróżnia się wysoką zawartością białka oraz lizyny, cysteiny i metioniny, czyli aminokwasów niezbędnych ludzkiemu organizmowi, i poprzez niego niewytwarzanych. Odznaczają się wysoką strawnością a są brane w niedaleki 90%. Ma zatem dobry wpływ na cały stan odżywienia organizmu – i przy tym decyduje budowę mięśni, produkcję kolagenu, poprawia koncentrację.
zobacz również Poznaj najważniejsze składniki odżywcze obecne w rybach