
Kawa sklep Koszalin
10 października 2020Kawa – kultura, smak i symbol
Mamą i prekursorem wykorzystywania owoców kawy i produkowania ich na sam z najulubieńszych napojów dzisiejszych czasów jest generalna i wschodnia Afryka oraz Półwysep Somalijski. To tam podjęła się idea i kultura picia kawy, jaka z czasem opanowała niemalże cały świat. W teraźniejszych czasach polecana jest nie właśnie ze względu na jej zastosowanie. Jej symbol jeszcze jest ostatni w społeczeństwie i rzucany w rozmaitych sferach życia: w domowym użyciu, w literaturze, sztuce, teatrze, muzyce, pielęgnacji ciała, aromaterapii, i nawet jako sposób leczniczy.
Kawa sklep Choszczno
Historia powstania kawy posiada wiele legend, jedna z nich jest korzenie arabskie i mówi o pasterzu imieniem Kaldi, który znalazłeś i rozpowszechnił zastosowanie owoców kawy dzięki obserwacji zachowania swojego stada owiec, które je jadło. Kawa w sztuce arabskiej szczególnie odcisnęła swoje piętno ze względu na naturalny zakaz konsumpcji alkoholu. W zmian za to muzułmanie bardzo chętnie korzystają więc po ten czarny napój, który także jak alkohol ma działanie pobudzające. Nic zatem dziwnego, że arabskie „kahva” oznacza moc oraz wada zmęczenia.
Kawa sklep Choszczno
Z początku XV wieku, kiedy kawa zaczęła opanowywać kubki smakowe społeczeństwa państw arabskich, poprzez otworzenia pierwszej kawiarni w 1645 roku w Wenecji, aż do dzisiaj kawa nie wydaje na pozycji. Aktualnie podawana stanowi w nieomal wszystkim przyulicznym pubie, restauracji czy barze. Jest przydatna we wszelkich, nawet najmniejszych sklepach, obecna w większości domów oraz popijana regularnie przez 80% ludności na wszystkim świecie.
Kawa sklep Choszczno
Eksperymenty ze smakiem, czyli poznawanie kawy na nowo
Wraz z intensywnym skokiem popularności kawy na świecie, pojawiały się nowe poglądy na sposoby jej picia oraz pozyskiwania z niej innych, urozmaiconych smaków. Zaczęto szukać i odróżniać od siebie aromat poszczególnych ziaren kawy, co w wyniku doprowadziło do wyszczególnienia konkretnych ras i nazw. Aktualnie chodząc do sklepu klienci są opcji wyboru ulubionego aromatu, kawy przykładowo mogą mieć w sobie nutę smaku owocowego, orzechowego czy korzennego.
W Polsce drinku z najzwyklejszych sposobów przyrządzania kawy ziarnistej jest własnoręczne mielenie jej w młynku lub wzięcie z możliwości zmielenia wybranych ziaren w zakładach stacjonarnych. Najłatwiejszym sposobem zaparzenia zmielonej kawy jest dostępne zalanie jej dość ilości wrzątkiem. Bardzo często zajmuje się również tzw. kawiarkę czy zaparzacz. Obecnie jeszcze więcej smakoszy kawy przyjmuje się a na zakup ekspresu, który dzięki funkcji mielenia ziaren ogranicza czas przygotowywania napojów, zachowując jednocześnie aromat ziaren na dłużej. Kawa z ekspresu jest wówczas aktualnie najkorzystniejszym wyjściem, łączonym w jakiejś dobrze prosperującej kawiarni, restauracji czy palarni.
Kawa sklep Choszczno
Kawę na starcie jej mówienia piło się w prywatnej oryginalnej postaci „czarną” bez jakichkolwiek dodatków. Dopiero w późniejszych latach ludzie zaczęli eksperymenty z zmianą smaku kawy i otworzyliście działać do niej mleko, śmietankę czy cukier. Dzięki czemu powstało wiele różnych typów kawy, popularne latte, cappuccino czy macchiato, szczególnie chętnie pijane we Francji czy we Włoszech.
Tajemnice palarni kawy
Proces robienia kawy tworzy się od wyhodowania najlepszych jakościowo także daleko świeżych owoców kawowca. W stosownym momencie wzrostu są one pobierane i przesyłane w wygodnych warunkach tak do palarni kawy. Najbardziej aromatyczna i najkosztowniejsza w walory smakowe kawa wtedy ta dopiero palona, z tego powodu do procesu palenia dochodzi tylko w docelowych krajach sprzedaży, dzięki czemu ziarna zachowują kreatywność i zapach wchodząc w dłoni konsumentów.
Kawa sklep Choszczno
Profesjonalne palarnie kawy urządzone są w specjalne piece, które stosowane są przez specjalistów, tzw. roasterów. To oni są odpowiedzialni za rodzaj, intensywność aromatu oraz dodatku ziaren. Za pomocą odpowiedniej cyrkulacji temperatury, która osiąga nawet 250 stopni oraz odpowiedniej długości wypalania mogą wywołać konkretne odmiany kawy o różnych znaczeniach i walorach smakowych. Bardzo ważnym etapem obróbki ziaren kawy istnieje ponad odpowiednie schłodzenie ich po opuszczeniu pieca. Są one schładzane przez zimną matę, która zapobiega dalszemu nagrzewaniu się i spalaniu ziaren, co mogłoby w wyniku wpłynąć na za wielką gorycz smaku kawy.
Kawa sklep Choszczno
Zobacz również Najlepsza Palarnia kawy w Polsce